Podlahy - druhy, výhody a nevýhody

Kategórie: Podlahy

Nie je podlaha ako podlaha. Na trhu nájdete obrovské množstvo najrôznejších podláh. Od laminátových, cez vinylové až po drevené. V každej z týchto kategórií existuje ešte celá rada skupín, čo môže byť pre zákazníka trochu mätúce. Ako si vybrať dobrú podlahu? Čím by ste sa mali riadiť, aby ste sa zo svojej podlahy mohli radovať veľa rokov? Ako vypadajú ceny jednotlivých podláh? Zoznámte sa s podlahami, ktoré sú dostupné na našom trhu. 

Laminátové podlahy - výhody a nevýhody

Laminátové podlahy sú z hľadiska ich atraktívnej ceny a všeobecnej dostupnosti riešením, po ktorom zákazníci siahajú najčastejšie. Na ich popularitu ukazuje rovnako fakt, že sú synonymom kategórie, pretože keď niekto hovorí o plávajúcej podlahe, obvykle má na mysli práve laminát. Majú rôzne vzory, farby, štruktúru, ktorá pripomína napr. letokruhy na skutočných drevených doskách alebo keramickú dlažbu. Imitujú najrôznejšie podlahoviny - nielen drevo, ale tiež dlažbu alebo prírodný kameň. Dostupné sú v množstve farieb - tmavé, svetlé. Ceny podláh tohto typu sú veľmi rôznorodé. Najlacnejšie môžu stáť dokonca iba 5 € za meter štvorcový, ale tie najdrahšie aj osemkrát toľko.

O laminátových podlahách by sme toho mohli povedať veľa. Sú odolnejšie ako drevené podlahy, ale sú rozhodne menej odolné ako podlahy vinylové. U podlahových materiálov tohto typu - montáž plávajúcim spôsobom je nutné medzi dverami urobiť dilatačné špáry.

Konštrukcia laminátových podláh

Klasické laminátové podlahy se skládajú z niekoľkých vrstiev. Jadro je vyrobené z MDF alebo HDF dosky a vrchná časť je z umelej hmoty - melamínu. Dekor zaisťuje potlačený papier. Môže to byť prekvapujúca informácia, ale práve papier sa používa pri výrobe najlacnejších a aj tých najdrahších laminátových podláh. Práve vďaka tomu nie sú laminátové podlahy z pravidla vodeodolné. Práve naopak, vlhkosť absorbujú ako hubka, následne potom napučiavajú. V dôsledku zmien vlhkostí vzduchu sa zmršťujú a rozpínajú, vďaka čomu je nutné robiť dilatačné špáry, ktoré celý systém plávajúcej podlahy chránia.

Vzor je tlačený na vrchnej vrstve, ktorá je následne potiahnutá vrstvou melamínovej živice zaisťujúcej ochranu proti oderu. Pod tým sa nachádza jadro - teda stredová časť, ktorá je obvykle vyrobená z tvrdej drevotrieskovej dosky HDF, menej často z dosky MDF. Jedná sa o drevovláknité dosky vyrábané z drevených vlákien. Pevnosť jadra rozhoduje o odolnosti podlahy proti nárazu, preliačinám a pod. V spodnej časti sa nachádza niekoľko vrstiev spevneného papiera, ktorý zaisťuje väčšiu stabilitu celej konštrukcie.

Podlahy do kúpeľne či kuchyne - nie každý laminát je na to vhodný

Podlahové krytiny do kuchyne alebo kúpeľne musia byť odolné proti pôsobeniu vlhkosti. Aj keď by sa laminátové podlahy nemali pokládať vo vlhkých miestnostiach, niektorí výrobcovia ponúkajú riešenia, ktoré ich použitie v týchto priestoroch za určitých podmienok umožňujú.  Ich jadro je vyrobené zo špeciálne spevnenej, impregnovanej dosky HDF. Dôležité je tiež zabezpečenie ich spojov - impregnačným prípravkom alebo voskom. Do kúpeľne môžete položiť dosky, ktorých spoje sú vodotesné. Informácie o možnostiach použitia podlahovín hľadajte na obaloch alebo v technickom liste. 

Laminátové podlahy a oderuvzdornosť - slávne AC

Skratka „AC“, za ktorou vždy nasleduje číslo: 3, 4 alebo 5, čo je označenie parametra nazvaného trieda oderuvzdornosti - abrasion class. Je to jeden z parametrov, ktoré špecifikujú tvrdosť laminátových podláh. Nie je síce najdôležitejší, ale bezpochyby je nejrozšírenejší. Pevnosť vrchnej vrstvy laminátu je v tomto prípade posudzovaná pomocou Taberovho testu (norma EN 15468:2013). Test spočíva v upevnení kruhovej vzorky podlahoviny na pohyblivú platformu, ktorá sa točí okolo svojej osy. Na testovaný povrch sa prikladajú a príslušnou silou pritlačujú brusné kotúče. Po určitej dobe sa na testovanom materiály objavujú kruhy, ktoré ukazujú na opotrebovanie materiálu po stanovenom počte otáčok (cyklov). Čím viac otáčok testovaný materiál vydrží bez poškodenia, tým vyššiu triedu oderuvzdornosti AC dosahuje. 

Vysoká trieda oderuvzdornosti negarantuje pocit bezpečia

Keď si zákazník vyberie podlahu s triedou oderuvzdornosti AC5, ktorá dosahuje veľmi vysoké odolnosti proti oderu, myslí si, že si kúpil výrobok, ktorý mu vydrží po mnoho rokov.  Nič nie je vzdialenejšie pravde. Trieda oderuvzdornosti je iba jedným z parametrov, ktoré špecifikujú stálosť podlahy. Dokonca i laminátová podlaha zaradená do triedy AC5 môže po niekoľko mesiacoch používánia vypadať zle. Je to preto, že trieda oderuvzdornosti nie je všetko. Jedná sa iba o jeden z množstva technických parametrov, ktoré popisujú stálosť a odolnosť. Lacné podlahové krytiny majú označenie od AC3 až po AC5, čo neznamená, že Vám budú slúžiť veľa rokov. Najlacnejšie laminátové podlahy sú vyrobené z materiálov s nízkou hustotou, iba ťažko teda môžeme v ich prípade hovoriť o nejakej stálosti. 

Často sa poškodia najviac na okrajoch (v spojoch). Tam dochádza najčastejšie k odlupnutiu vrstvy laku alebo k napučaniu. Pokiaľ chcete zakúpiť podlahu z laminátu, mali by ste vyberať takú, ktorá dosahuje nielen vysokú triedu oderuvzdornosti, ale je rovnako vyrobená z materiálu s vysokou hustotou, ktorá je maximálne chránená pred pôsobením vlhkosti. Do miestností s vysokou intenzitou používania sa proste lacné podlahoviny nehodia.  Ceny začínajú už na 5 € za meter štvorcový. Ale jedná sa o podlahy, ktoré sú náchylné k mechanickému poškodeniu. Výber dobrých laminátových podláh je dosť náročný, pretože na trhu sú dostupné materiály nedobrej kvality, ktoré sa vo verejných budovách určite neosvedčia a to ani v tých s nízkou intenzitou používania. Podlahy tohto typu majú ešte jednu veľkú vadu - z hľadiska ich konštrukcie sú hlučné, vydávajú charakteristické a obťažujúce zvuky klepkania. Pokiaľ použijete vhodné podložky, je možné tomu čiastočne zabrániť.

Vinylové podlahy

O podlahách je reč najčastejšie v kontexte výrobkov, ktoré sa pokládajú na tzv. klik, teda metódou plávajúcej podlahy. Vinylové podlahy do tejto kategórie spadajú a sú dokonalým riešením v prípade podlahového kúrenia. Naviac sú stále, vodeodolné a na rozdiel od klasických plávajúcich podláh sú omnoho tichšie.  Aj keď sú na našom trhu dostupné pomerne krátku dobu, môžeme na internete nájsť celú radu protichodných informácii na túto tému.

Čo sú to vinylové podlahy?

Obvykle sú pojmom vinylové podlahy označované produkty vyrobené z umelej hmoty alebo ich kombinácie s inými materiálmi. Štruktúra týchto podlahovín je viacvrstvová. Dostupné sú vo forme klasických dosiek, ale rovnako vo veľkostiach a proporciach keramickej dlažby. Najdôležitejšou vlastnosťou, ktorá odlišuje túto kategóriu od laminátu, je ich vodeodolnosť. Vinylové podlahy sú širšia skupina, kam môžeme zaradiť rovnako výrobky určené k lepeniu, tzv. DRYBACK.

Anglická skratka pre tieto výrobky je „LVT“ a znamená luxury winyl tiles, teda luxusná vinylová dlažba. Na takéto označenie môžete naraziť v katalógoch výrobcov. Hrúbka dosiek sa líši v závislosti na spôsobe montáže. 

Druhy vinylových podláh - výber podlahoviny

Pojem vinylová podlaha označuje stále sa rozširujúcu skupinu výrobkov. Dnes už napočítame minimálne 6 druhových skupín a v každej z nich potom ešte ďalších viac ako 10 menších podskupín. Najjednoduchšie je rozlišovať podlahové krytiny podľa spôsobu montáže:

  • montáž podlahy na lepidlo - pevné spojenie s podkladom
  • vinylové podlahy montované plávajúcim spôsobom, tzv. ,,klik,, - vyžadujú podložku a ich hrúbka sa môže líšiť

Lepené podlahy

Prvým typom sú podlahy určené k lepeniu, tzv. dryback. Obvykle sú hrubé 2 až 2,5 mm, sú 100% vyrobené z PVC, vďaka čomu sú elastické. Vyžadujú ideálne pripravený podklad, rovný ako zrkadlo. Lepidlá určené pre LVT sú veľmi pevné a vysoká elasticita podlahovej krytiny zaistí, že na položené podlahe bude vidieť každá nerovnosť podkladu. Pokládka takýchto podláh vyžaduje skúsenosti. Pokiaľ ste takúto podlahu nikdy predtým nepokládali, radšej sa do podlahy dryback nepúšťajte. Ak sa rozhodnete namontovať tento typ podlahy a urobíte to podľa zavedenej praxe, kedy pripravíte vhodný podklad, budete sa môcť radovať z najtichšej podlahy, akú môžete dostať. Dokonalou výhodou bude najvyššia efektivita v spojení s podlahovým kúrením. Profesionálne lepidlá tvoria tiež vrstvu izolujúcu proti vlhkosti, vďaka čomu je možné tieto podlahy položiť bez najmenších obáv treba aj v sprchovacom kúte! U podláh typu dryback nie je nutná dilatácia, preto nie je nutné vo dverách používať prechodové profily.  Veľmi dobré riešenie pre komerčné priestory. 

Samolepiace podlahy - výrobok so zdanlivo ľahkou montážou

Majú integrovanú vrstvu lepidla.  Ich pokládka je potencionálne ľahká, stačí iba strhnúť ochranný papier z vrstvy lepidla a dosku prilepiť k podlahe. Avšak tu sa začínajú objavovať otázky. Takéto podlahoviny totiž nemôžete len tak prilepiť na bežnú betónovú podlahu. Každé zrnko prachu alebo nečistota znižujú pevnosť lepenia. Toto riešenie je často propagované ako ideálne riešenie prr rekonštrukciu a obnovenie podlahy, napríklad k položeniu na dlažbu. Charakteristika lepených podláh je však taká, že po ich prilepení na dlaždice uvidíte na povrchu novej podlahy každú špáru alebo dokonca pôvodnú štruktúru povrchu dlaždíc. Pre dobrý výsledok je nutný ideálny povrch, teda v ideálnom prípade nová vrstva stierky. A vyliate novej stierkovej vrstvy vyžaduje dobré skúsenosti. Týmto spôsobom však prichádzame o najväčšiu výhodu - rýchlu a ľahkú montáž. Najväčšou výhodou týchto podláh je bezpochyby ich nízka cena.

Dokonalá voľba pre začiatočníkov - plávajúce vinylová podlaha

Pokládka plávajúcej podlahy znamená, že podlahová krytina nie je pevne pripevnená k podkladovej vrstve pomocou lepidla. Jednotlivé dosky sú spájané pomocou špeciálne tvarovaných zámkov. Podlahovú krytinu pokládame na podložku k tomuto určenú, ktorá zaistí odpovedajúcu oporu pre zámky, ktoré sú najcitlivejšie časti celého systému.

Vinylové podlahy prvej generácie - modifikované laminátové podlahy

Aj keď sa s nimi stretnete len zriedka, je dobré sa o nich zmieniť. Ich konštrukcia sa nelíši od bežných podláh, na jadro z HDF dosky je nalepená vinylová vrstva, ktorá pripomína dryback. Je to hybrid, ktorý je vodeodolný len čiastočne, pretože HDF doska je citlivá na vlhkosť. Pokiaľ prenikne hlboko, dôjde k poškodeniu podlahy.

Viacvrstvové podlahy - 100 % z PVC

Donedávna najčastejšie sa vyskytujúce riešenie, synonymum pre vinyl v mnohých krajinách, práve tieto podlahy sú najčastejšie označované skratkou LVT. Hrúbka podláh tohto typu dosahuje obvykle 4 - 5 mm (môžete sa stretnúť s podlahami klik s hrúbkou pod 4 mm, ale jedná sa o výrobky s nízkou životnosťou).  Konštrukciu tvorí jadro vyrobené 100% z PVC, v ktorom sú niekedy zapustené sieťky zo skleného vlákna, dekoračná vrstva a priehľadná ochranná vrstva potiahnutá lakom, ktorá zaručuje stálosť a odolnosť podlahy proti poškrabaniu. V jadre je vyrobený zámok, ktorý je najcitlivejšou časťou tohto výrobku. Na niektorých miestach je hrúbka spoja menšia ako 1 mm, čo z neho činí časť náchylnú k poškodeniu.  Je ľahké ho zlomiť, a preto je nutné použiť špeciálnu podložku a tiež mať pripravenú stabilnú, rovnú podlahu. Podlahoviny tohto typu sú efektívnym riešením pre podlahové kúrenie. 

Nájdete ich v ponuke mnoho výrobcov, preto si môžete vyberať zo širokej škály farieb. Tento typ podláh má celú radu výhod oproti laminátu, pretože sú veľmi tiché a pri chôdzi nevytvárajú žiadnu ozvenu. Naviac sú krásne, teplé a príjemné na dotyk.  Ideálne pre chôdzu naboso.  Hlavnou vadou, ktorú tieto podlahy majú, je citlivosť na zmeny teploty a s týmto spojená tvárová nestálosť.  Nie sú  vhodné do miestností s priamym slnečným žiarením a v každých dverách je nutné ponechať dilatačnú špáru, ktorá zabráni vydutí podlahy.

Pevné podlahy s nízkou hustotou EPC/WPC

Jedná sa o druh podlahovej krytiny, ktorú poznáme najviac z amerických relácii o dizajne interiérov či z niektorých hobby obchodov.  V prípade EPC - extruded polymer core - vzniká jadro inou technológiou.  Jedná sa o zmes PVC a kriedy, ktorá bola premenená na penu.  Vďaka tomu sú tieto podlahy veľmi ľahké.  Bohužiaľ sa to odráža na ich stálosti, pretože vzduchom vyplnené jadro sa ľahko poškodí. 

Nosná vrstva má podobnú hrúbku ako laminát, a preto je zámok u tohto typu podlahy odolnejší voči poškodeniu, než je tomu v prípade LVT. Tento výrobok je oveľa menej efektívnym riešením pre podlahové kúrenie - vzduch je totiž izolant a v penovom jadre podlahovej krytiny je vzduchu naozaj veľa. Estetické vlastnosti tejto podlahovej krytiny závisí do značnej miery na výrobcovi a konkrétnej kolekcie. Cena tejto krytiny je pomerne vysoká. Niekedy dokonca dosahuje úroveň ceny podlahy z prírodného dreva.

Pevné podlahové krytiny - RIGID/SPC

Najmodernejšou podlahou na trhu je vinyl, ktorý má pevné a nezvyklo stabilné jadro, ktoré je dokonale tepelne vodivé.  Tieto podlahy majú všetky výhody PVC podlahových krytín, ale bola z nich odstránená ich najväčšia vada.SPC podlahy sú rozmerovo stabilné - nemenia svoj tvar vplyvom zmeny teploty.  Príkladom tohto typu jadra je HD Mineral Core, homogénne jadro vyrobené na báze prírodných nerastov a moderných polymérov.  Garantuje výnimočnú odolnosť proti nárazom a dokonale vodí teplo.  Podlahy vyrobené touto technológiou sú rovnako krásne ako podlahy drevené, avšak sú také praktické ako keramická dlažba.  Moderné podlahy vzhľadom nerozlíšite od skutočného dreva a užívateľské hodnoty sa približujú dlažbe.  Rozmerová stabilita umožňuje položiť až 200 m2 podlahovej krytiny bez nutnosti zhotovenia dilatácie.  Vo dverách nie je nutné používať prahy ani žiadne iné profily.

Úžitková trieda - o čo ide?

V prípade podláh vyrobených z laminátu sme sa zmienili o triede oderuvzdornosti. V prípade vinylu tu máme úžitkové triedy alebo tiež triedy záťaže. Čím sa tieto pojmy líšia?

Vinylové podlahy nepoužívajú k označovaniu ich odolnosti parameter AC. Pri vinylových podlahách používame alternatívnu stupnicu - úžitkovú triedu, ktorá je omnoho presnejšia. Jedná sa o parameter, vďaka ktorému môžeme určiť, či bude konkrétna vinylová podlaha vhodná k použitiu v domácnostiach, komerčných alebo dokonca v priemyselných priestoroch. Existujú tri klasifikačné triedy a na ich základe sú podlahe priradené odpovedajúce vlastnosti:

  • Trieda 2 - trieda obytných objektov, kde rozlišujeme triedu 21 pre nízku intenzitu používania, 22 pre bežné používanie a 23 pre vysokú intenzitu záťaže. 
  • Trieda 3 - komerčná trieda s rovnakou klasifikáciou 31, 32 a 33, ktorá rozlišuje intenzitu zaťaženia. 
  • Trieda 4 - trieda priemyselných objektov, ktorá je odstupňovaná obdobným spôsobom, avšak v praxi je ťažko dosiahnuteľná. 

Trieda záťaže - podlahy pre náročných

Ak chceme určiť úžitkovú triedu, musíme vykonať až 11 testov a trieda oderuvzdornosti (AC) je iba jedným z nich. Úžitková trieda je omnoho objektívnejšia - v rôznych oblastiach použitia podlahy, je ovplyvnená omnoho väčším počtom faktorov než iba odolnosťou proti oderu. Medzi spomínaných 11 testov patrí mimo iné odolnosť voči padajúcim predmetom (Large ball resistance test), test stoličiek (castor chair test), test odolnosti proti škvrnám, testy pevnosti zámkov a rozmerové stability podmienené zmenou teploty.

Drevené podlahy - podlaha snov?

Prírodné podlahové krytiny sú dokonalým riešením pre každý dom či byt. Drevené podlahy sú pokladané už stovky rokov. Prírodné drevo má celú radu výhod. Avšak musíme pamätať tiež na jeho nevýhody. Drevené podlahy sú veľmi náročné na údržbu. Podlahy vyrobené z prírodného dreva nie sú príliš vhodné na podlahové kúrenie. Môžu byť síce vyrobené z rôznych druhov dreva, ale ich absorpcia vody je rovnako pomerne značná. Dokonca i exotické drevo sa v kúpeľni príliš neosvedčí. V prípade drevených parkiet dochádza rovnako k zložitému brúseniu a vyžadujú náročnú starostlivosť. Dubové podlahy, ktoré sú najobľúbenejšie, sú dosť mäkké a náchylné k poškodeniu. 

Podlahy a ich montáž

Podlahy s minerálnym jadrom alebo laminát majú tú výhodu, že je môžete položiť na podklady pripravené stavebníkom. Znamená to, že podložka nie je nutná? Určite nie. Podložka má omnoho viac funkcii, ako len vyrovnávať podklad.  Je nutné zdôrazniť, že kvalitná podložka môže i niekoľkonásobne predĺžiť životnosť podlahy. V prípade vinylu - chráni zámky, teda najcitlivejšie časti a tiež zlepšuje akustický komfort - tlmí podlahu - čo je nesmierne dôležité.  Veľmi významný je tiež aspekt odpruženia, ktorý zaistí, že podlahová krytina s kvalitnou podložkou (takou, ktorá splňuje požiadavky európskych výrobcov združených v MMFA), tvorí naviac ochranu pred padajúcimi predmetmi a zlepšuje komfort pri chôdzi, čím chráni i naše chodidla.

Súvisiace príspevky

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár